Hoe kies je een kajak

 

Je vraagt jezelf af voordat je een kajak kiest wat je van plan ben om er mee te gaan doen. Je kiest geen toerkajak om in een wildwaterrivier te gaan varen.

 

De Romp

De romp speelt hierbij een belangrijke rol bij de keuze van een kajak. De meeste moderne kajaks hebben een ingebouwd knikpunt, deze zit net achter de kuip. Hierdoor is de kajakker veiliger en zullen zijn of haar benen minder snel breken. Een aantal belangrijke gegevens zijn dan ook;

 

·         Des te korter en breder, des te wendbaarder

·         Des te voller het voorschip, des te meer bestand tegen opkomend water, maar de boot wordt hierdoor ook trager.

·         Des te spitser het voor- en achterschip, des te koersvaster

·         Des te ronder de rompdoorsnede, des te kleiner de aanvangsstabiliteit

·         Des te hoger de opbouw, des te meer opwaarts vermogen, maar ook des te meer windafhankelijker

·         Des te lager het zwaartepunt, des te stabieler

 

Het drijfvermogen

Een belangrijk item van de boot is het drijfvermogen, ook wel bij sommige typen het zinkvermogen genoemd. Dit vermogen bepaald ook veelal de mogelijkheden van de boot op wild water. Natuurlijk speelt ook het gewicht van de kajakker een belangrijke rol.

 

De kuip

De kuip van de kajak speelt ook een belangrijke rol. Een grote kuip vergemakkelijkt de instap en uitstap. De kuipopeningen hebben geen standaardlengte, maar zijn wel ruwweg te verdelen in drie groepen. Dit zijn de vlakwaterkuip, de combikuip en de wildwaterkuip.

 

De linker afbeeldingis een wildwater kuip, let hier vooral op de dikke randen die extra steun verschaffen op de bovenbenen, zodat de boot nog meer onder controle gehouden kan worden.
De middelste is een vlakwaterkuip en geheel rechts de combikuip.

 

Het zitje of de zitting kan in de vorm van de boot en de kuip zijn meegegoten of zoals in de meeste gevallen apart ingebouwd. Kies de maat van het zitje niet te groot anders schuif je heen en weer. De ruggesteun steunt je onderrug en helpt je bij het rechtop zitten (de juiste kajakhouding). Deze ruggesteun beschermt je onderrug overigens tegen de achterste kuiprand. Bij de goedkopere modellen is de ruggesteun in de vorm van de boot meegegoten, dit is zeker geen aanrader. De dijsteun/kniesteun mag niet te krap zijn en moet eventueel verwijderbaar zijn. Deze dijsteun zorgt voor veel ondersteuning bij het opkanten, sturen, de hoge steun en het eskimoteren.

De voetensteun bedekt voor een groot deel de verticale rompdoorsnede van het voorschip, zodat de voeten er niet onderdoor kunnen schieten. De voetensteun moet gemakkelijk verstelbaar zijn. Vooral bij wisselende groepen worden dit onderdeel steeds opnieuw ingesteld.

 

© 2012 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode